Mogluni Putuje

Čarobna Venecija – Moje Iskustvo u Gradu na Vodi

Čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, koje se nalazi na Jadranskom moru. Središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija. 118 malih ostrva na kojima leži u laguni, čine je jedinstvenim gradom na svetu. Umesto ulica je okružuju kanali, gde se kao najvažnija vrsta prevoza koristi gondola.

Pored gondola, u velikom broju se koriste čamci, motorni brodovi i tzv. vaporreto brodovi. Glavna saobraćajnica grada jeste Canal Grande (Veliki kanal) koji deli grad na dva dela. Na njemu se nalazi čuveni most Rialto sa kog se pruža predivan pogled i koji služi turistima kao osnovni orijentir.

U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije, od kojih su najpoznatije filmski festival u Veneciji (kraj avgusta, početak septembra), karneval u Veneciji (januar-februar) i  Venecijanski bijenale (maj-novembar).

Kako sam se odlučio za Veneciju?

Venecija se nalazila na mojoj listi želja neko vreme. Verovao sam da ću je posetiti onda kada budem počeo da radim. Ono što sam u trenutku odluke uočio jeste da mi moje stanje na računu u to vreme nije dozvoljavalo da se rastegnem više od onoga što imam. Tako sam počeo da pretražujem ponude turističkih agencija i naišao na onu koja se uklapala u moj budžet.

Veneciju sam posetio dva puta u sklopu aranžmana turističkih agencija s kojima sam, manje-više bio zadovoljan. Prvo putovanje, kada sam se odlučio za Veneciju, bilo je 2016. godine. Trajalo je 5 dana, a obuhvatalo 2 noćenja sa doručkom u mestu Noventa di Piave (hotel Casalta), nedaleko od čuvenog letovališta Lido di Jesolo. Organizacija jedne od Beogradskih agencija, za koju sam se i odlučio, bila je besprekorna. Od vodiča, žene koja je svoje znanje umela da prenese na interesantan način, uputi te u kafeteriju u kojoj možeš popiti kafu za 2€ i pojesti pizzu za 4€, pa preko vozača koji su se trudili da pruže udobnu vožnju i put ispune čarima italijanske muzike.

Plovidba ka Veneciji

Poseta Veneciji je bila planirana za treći dan boravka u Italiji. Nakon italijanskog doručka (sa naglaskom na „italijanski“, jer njihov doručak se uglavnom sastoji od espresa, šolje čaja ili mleka i par kroasana sa namazima), uputili smo se u luku Punta Sabioni iz koje se dalje nastavljao put prema istorijskom centru Venecije. Vožnja inače traje 2 sata i košta 20€, dok je subjektivni osećaj svega 15 minuta. Smenjivanje okolnih ostrvca, slušanje priča vodiča na razglasnom uređaju i motora broda koji bruji sa svakim ubrzanjem. A onda, i pristanak u Rivu Skjavoni (Sloveni), koja je pristanište za sve brodove sa kojima dolaze turisti.

Pristanište – levo

Obilazak

Bivamo zapljusnuti vrelinom koja se izdiže sa pločnika, jer jul je mesec. Kačket, šešir ili pak kišobran koji su mnogi Kinezi nosili da bi se sakrili od sunca, ti sad deluje kao dobra ideja. I onu flašu od 1,5l vode koju imaš u rancu, znaš da ćeš je popiti u trenu. Pratiš cvet u ruci gospođe koja je sa vama provela prethodna 2 dana. Sledi panoramski obilazak.

Most Uzdaha (ital. Ponte dei Sospiri)

Zastajanje kod legendarnog Mosta Uzdaha i priča o čuvenom Kazanovi i njegovom zatočeništvu. Pogled na crkvu Sv. Đorđa na istoimenom ostrvu, „Stubovi smrti“, Duždeva palata (Palazzo Ducale) koja je bila nekadašnje središte moći Mletačke republike.

Most Uzdaha - poslednje što su zatvorenici videli pre odlaska u zatvor ili na pogubljenje
Most Uzdaha – poslednje što su zatvorenici videli pre odlaska u zatvor ili na pogubljenje

Trg svetog Marka (ital. Piazza San Marco)

Trg svetog Marka
Trg svetog Marka

Trg sv. Marka, za koji kažu da je jedan od najlepših trgova ikad viđenih u svetu. Krasi ga toranj sa satom – Torre dell’Orologio, koji na svakih sat vremena odzvanja. Stojiš, dok se pored tebe smenjuju turisti. Vodič kaže da imate 10 minuta slobodnog vremena na trgu, da se slikate i potom nastavljate ka mostu Rialto. Iznad mene se nalazi krilati lav sv. Marka, a nedaleko od ovog spomenika je i Bazilika Sv. Marka ispred koje se prostire predugačak red turista koji sa nestrpljenjem čekaju da im unutrašnjost bazilike pruži zaštitu od sunca. Zvonik bazilike sv. Marka (Campanile) je odvojen i nalazi se tačno prekoputa bazilike.

Most Rialto (ital. Ponte di Rialto)

Nakon što istekne 10 minuta slobodnog vremena za divljenje trgu sv. Marka, uputićete se ka jednom od glavnih simbola Venecije – mostu Rialto. Njegova grandioznost nikoga ne ostavlja ravnodušnim. S obzirom da važi za glavnu atrakciju, često ćete ga zateći zakrčenog turistima. U gradu su brojni putokazi koji vode prema njemu. A ukoliko ih ne uočite, uvek možete pratiti masu ljudi koja ide prema Grand Canalu, na kojem se i nalazi sam most. Međutim, dozvolite sebi da zalutate jer se može desiti da otkrijete most koji će vam pružiti jednako dobar pogled na Canal Grande, i odlične slike, kao što se i meni desilo na narednom putovanju. A i ostali mostovi ne nose sa sobom popularnost koju nosi most Rialto. Daljim lutanjem sam (2017. godine) otkrio i monumentalnu skulpturu italijanskog umetnika Lorenca Kvina, pod nazivom „Podrška“ koja je imala za cilj da skrene pažnju na klimatske promene i porast nivoa mora u Veneciji, s obzirom da joj preti opasnost od potonuća usled globalnog zagrevanja.

Skulptura Podrška Lorenca Kvina
Scultpure Suppore Lorenzo Quinn
„Podrška“

Vožnja gondolom 

Što se tiče vožnje gondolom, treba da znate da traje 40 minuta i da košta 80€. Venecijanske vlasti su propisale cenovnik i možete ga naći na svakom pristaništu za gondole. U gondoli može da stane 6 osoba. Ukoliko krećete sa ograničenim budžetom, poput mene, potrudite se da nađete još onih koji su zainteresovani za vožnju. Iskustvo koje ćete dobiti za male pare je neprevaziđeno. Prolazićete ispod mostova koji okružuju kanale, zaobilaziti se sa drugim gondolama gde gondolijeri međusobno razmenjuju reči za koje mi je tada bilo žao što ne razumem. I kažem vam, ono što gledamo u filmovima, raspevane gondolijere… Pa, to ovde nije bio slučaj. Ili bar ja nisam bio te sreće.

Santa Maria della Salute

Ona me glednu. U dušu svesnu
nikad još takav ne sinu gled;
tim bi, što iz tog pogleda kresnu,
svih vasiona stopila led,
sve mi to nudi za čim god čeznu’,
jade pa slade, čemer pa med,
svu svoju dušu, sve svoje žude,
– svu večnost za te, divni trenute! –
Santa Maria della Salute.

Nakon mosta Rialto, uputićete se prema čuvenoj crkvi Santa Maria della Salute, o kojoj je pisao i naš poznati pesnik Laza Kostić. Ona zaokuplja pažnju još dok se brodom približavate ovom magičnom gradu. Leži na ulazu u Canal Grande prekoputa Trga sv. Marka. Izgrađena je 1681. godine kao simbol pobede grada nad kugom. Ulazak u crkvu je besplatan.

Po završetku obilaska crkve, možete iskoristiti prevoz vaporetom do trga Sv. Marka, kako biste uštedeli vreme, umesto da se vraćate istim putem kojim ste i došli.

Santa Maria della Salute
Santa Maria della Salute

Hrana i Suveniri

Bezbroj malih radnji, zlatarskih ili suvenirnica, svaka šarenolika i posebna na svoj način. Maske, okićene perjem, pozlaćene, posrebljene, sa cirkonima, kristalima, krase izloge radnji. Onoliko koliko te njihov izgled mami da uđeš, toliko te cene teraju da produžiš dalje. U moru skupocenih radnji će se izdvojiti i one pristupačnije, gde masku možete kupiti za 2-5€, a suvenir za 1,5-3€. Ono što vam savetujem da ne zaobiđete, jesu suveniri od čuvenog murano stakla (sa ostrva Murano kod Venecije).

Što se same hrane tiče, savetujem vam da birate manje prometne ulice jer ćete tamo naići na restorane i kafiće gde ćete moći da popijete espreso za 2€ i pojedete pizzu za 5€ ili sendvič za 8€.

Kada stignete do mosta Rialto, primetićete sladoledžinicu u kojoj kugla sladoleda košta 2,5€.

Aranžman

Aranžman košta od 79 do 89€, u zavisnosti od agencije odnosno posredničke agencije i eventualne akcije. Putovanje traje 5 dana, odnosno 2 noćenja, sa doručkom, ostatak su noćne vožnje do i od Italije. Aranžman obuhvata i posete Veneciji (uz doplatu od 20€), Veroni (uz doplatu od 25€), Padovi, Trstu i tržnom centru Palmanova, a možete izabrati i ponudu od 30€ (vikend putovanje sa obilaskom samo Venecije). Ovo nas navodi na zaključak da sam aranžman iznosi između 124-134€.

Kada se Venecija posećuje leti onda se noći u mestu Noventa di Piave ili nekom drugom okolnom mestu, dok jesenje i prolećne posete podrazumevaju noćenje u italijanskom letovalištu Lido di Jesolo.

Napomena: Tzv. venecijanski golubovi koji inače borave na trgu, su pitomi. Međutim, ako budete dobili želju da ih hranite i da se uslikate s njima, moraćete da platite nakon slike. Pre same radnje vas niko neće upozoriti već nakon što se uslikate. Znam, pomalo bezobrazno, ali Italijani samo traže način kako da zarade od turizma. Ne treba da ih krivimo zbog toga, zar ne?

Konačni utisak

Venecija, kraljica Jadrana, kako je mnogi zovu, je mesto koje svako od vas treba da poseti. Mostovi koji je krase, gondole, velelepne građevine i sam duh ovog grada će vas zvati da se svaki sledeći put vratite. Sati koje provedete u Veneciji su nedovoljni za obilazak svega što ima za ponuditi. I na kraju ću doći do onoga što svakog od nas uvek zanima, a to su cene:

  • Aranžman: 79e (5 dana, 2 noćenja sa doručkom) – ne uključuje posetu Veneciji, Veroni, Padovi, a možete izabrati i ponudu od 30€ (vikend putovanje sa obilaskom samo Venecije);
  • Hrana i piće: pizzu možete pojesti za do 5€ u manje prometnim ulicama, kafu popiti za 2€, a vodu natočiti na javnim česmama (nema potrebe da nepotrebno trošite i kupujete vodu);
  • Vožnja gondolom: 80€, max 6 ljudi, delite na 6 delova – 13,5€, (trajanje vožnje 40min, mada ga gondolijeri ponekad skrate na 30min);
  • Suveniri: maske za do 5€, magneti 1,5-3€, razglednice 0,50€ ,murano staklo od 2+€ (zavisi šta kupujete) – manje prometne ulice su uvek jeftinije;
  • Vožnja vaporetom: 2€.

Savet: pre samog putovanja, skinite off-line mapu Venecije, jer će vam ona pomoći da nađete pravi put u trenutku kada zalutate.

Nadam se da ste ovaj tekst našli korisnim i da vas je inspirisao da putujete!

Do naredne destinacije!         

Mogluni

Pratite me i na društvenim mrežama:

One thought on “Čarobna Venecija – Moje Iskustvo u Gradu na Vodi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite me
Follow by Email
RSS