Mogluni Putuje

ISTANBUL – utisci sa putovanja

Kada sam krenuo na put, nisam imao predstavu koliko je Istanbul veliki grad. Jedan od najvećih gradova u Evropi i jedini na svetu koji leži na dva kontinenta, evropskom i azijskom. Verujte da ni delić onog što planirate ne možete obići za 3 dana boravka. Što sa sobom povlači ideju da ćete mu se sigurno vratiti.

Trudiću se da vam dam što korisnije savete u slučaju da putujete u sklopu turističke agencije. Na kojim izletima možete uštedeti ako se odlučite za samostalni obilazak, gde možete jesti za male pare i koje turističke atrakcije ne treba da zaobiđete. Sve dole navedeno može da se obiđe za okvirno 5-6 dana, uz dobru organizaciju.

Evropska strana – šta posetiti i cene

Kao što sam napomenuo ranije, postoje dve strane Istanbula – Evropska i Azijska. Svaka ima mnogo za ponuditi.

Prvo ću krenuti od Evropske. Ukoliko idete preko turističke agencije, velika je verovatnoća da ćete biti smešteni u starom delu grada – Laleli. U blizini se nalaze dobro poznate turističke atrakcije – Aja Sofija, Topkapi Palata, Sultan Ahmedova Džamija (Plava Džamija), Kapali čaršija, Grand Bazar, Cisterna Bazilika, Hipodrom, Sulejmanova Džamija. Možete ih obići zajedno sa vodičem (35-40 evra) ili samostalno uz propusnicu za muzeje.

Savet: U slučaju posete Plave Džamije, za žene su obavezne marame preko glave. No, ako zaboravite da ponesete, kod ulaza možete uzeti maramu. Na ulasku u džamiju se izuvate i stavljate cipele u kesu, koju nosite sa sobom.

Savetujem vam da posetite staro jevrejsko naselje Balat, koje je jedinstveno i čini ga mnoštvo šarenolikih starih kuća i crkava. Posetite i Balat market na kojem ćete pronaći mnoge vintidž prodavnice i zanatske radnje.

Mnoge agencije će nuditi fakultativnu vožnju brodom po Bosforu koju će naplatiti 20-30 evra. Moj savet vam je da kod Galata mosta uplatite vožnju koja košta 10 evra, gde ćete imati vodiča koji priča na engleskom jeziku, a doživljaj je isti.

Nakon obilaska starog dela grada, pređite preko Galata mosta koji se nalazi kod Bazara začina (Egipatska pijaca) i doći ćete do novog dela. Sa mosta ćete uočiti Galata kulu koju definitivno treba da posetite.  (40tak minuta hoda od Kapali Čaršije do Galata kule). Ulaznica košta 35 TL (oko 5 evra). Lift će vas povesti do samog vrha sa kojeg se pruža pogled od 360 stepeni na ceo Istanbul.

Savet: Da biste izbegli navale turista, najbolje je da Galata kulu posetite ujutru.

Nakon Galata kule, nastavite put ulice Kadesi (Istiklal Caddesi) koju čini mnoštvo butika, prodavnica, restorana bogatim tradicionalnom i zapadnom kuhinjom. Muzej Madam Tiso (Madame Tussauds) se nalazi u ovoj ulici. Na kraju ćete doći do Taksim Trga (Taksim Square), gde se obično održavaju koncerti u novogodišnjoj noći. Duž ulice ćete sigurno naići na crveni tramvaj koji čini jednu od lepših atrakcija Istanbula. U vreme kada sam posetio Istabul (nova godina), vožnja je bila besplatna. Linija saobraća na relaciji Taksim trg – Istiklal.

Na samo 20tak minuta hoda od Taksima se nalazi Dolmabahče Palata. Jedno od velelepnijih zdanja Istanbula i svakako nešto što ne treba da se zaobiđe. Ulaznica košta 60 TL + 40 TL (ulaz u Harem). Posete su od 09:00-16:00h.

Nakon Dolmabahče Palate, prema Ortakoj delu se nalazi Ortakoj Džamija (Ortakoy Mosque) koja je po mom mišljenju jedna od popularnijih upravo zbog slika koje tamo nastaju.

Izvor: Pinterest

Ukoliko imate dovoljno vremena, možete se uputiti ka istorijskom naselju Arnavutkoj (Arnavutkoy). Jedno je od dobro čuvanih tajni ovog grada i nalazi se na oko 40 min hoda od Ortakoy Džamije. Uz samu obalu ima mnoštvo drvenih vila i ribljih restorana. Do ovog naselja možete stići autobusom ili taksijem od Ortakoj dela. Ili ako idete od Dolmabahče palate, možete ići autobusom, taksijem ili trajektom. Cene taksija su kao kod nas. Imaju taksimetar, stoga ne morate da se plašite da će da vas pređu.  

Azijska strana – šta posetiti?

Sa Evropske strane se lako prelazi na Azijsku, trajektom. Stari deo grada – od Eminonu trajektne stanice ka Kadikoj ili Uskudar, Laleli deo – od Yenikapi trajektne stanice ka Kadikoj. Noviji deo grada – od Karakoj ka Kadikoj, od Kabataš ili Bešiktaš trajektne stanice ka Uskudar. Trajekti idu na skoro svakih pola sata i treba oko 20 minuta da se pređe sa jedne na drugu stranu.

Azijska strana nije posebno popularna među turistima i to je razlog zbog kojeg je sve jeftinije.

U blizini Uskudar trajektne stanice se nalazi Devojačka kula (engl. Maidens Tower, tur. Kiz Kulesi).

Devojačka kula

Svetla tačka Azijske strane je svakako Čamlidža brdo (Camlica Hill) sa kojeg se pruža nepregledan pogled na moreuz koji spaja Mramorno i Crno more. Ukoliko putujete autobusom u okviru turističke agencije, velika je verovatnoća da će ovo biti vaša prva stanica, po dolasku u Istanbul.

Pogled sa brda

U Kadikoj delu možete obići četvrt Moda, koja ranije nije privlačila turiste u meri u kojoj to danas čini. Važi za elitnije i modernije naselje u odnosu na ostale. Ima veliki broj restorana, kafića, prodavnica.

Ukoliko vam je dugo da pešačite od Uskudara do Kadikoya, uvek možete pogledati na google mapi linije koje saobraćaju na ovoj relaciji i vreme njihovog polaska. Google mapu slobodno koristite kao vid instrukcije za kretanje javnih prevoza po Istanbulu.

Savet: Ako se vozite gradskim prevozom, kupite Istanbulkart na kiosku ili žutim automatima. Kartica košta 7 TL (oko 1 evro), na koju uplaćujete onoliko TL koliko želite i karticu otkucavate svaki put kad uđete u gradski prevoz. Jedna vožnja vas može izaći od  1.5-4 TL.

Za posetu 8 muzeja (Topkati Palata, Aja Sofija, Dolmabahče, Basilica Cistern, Plava Džamija, Grand Bazar, Haja Irene Muzej, Turski i Islamski Art Muzej, možete kupiti propusnicu za muzeje (museum pass) online, koja košta 50 evra.

Posetu bitnijim turističkim atrakcijama planirajte od jutra, pošto se većina zatvara zvanično u 17h, a neke i ranije.

Gde jesti?

Savet je da birate lokalne restorane koji na izgled nisu nešto naročito i pre liče na menzu, ali su veoma pristupačni i hrana je preukusna. Naići ćete na gostoprimstvo i njihovu otvorenu oduševljenost i želju da porazgovaraju sa vama ukoliko znate da prozborite i jednu reč na turskom. Izuzetno cene kada turisti umeju da ih pozdrave i da se zahvale na njihovom jeziku.

Ukoliko ste smešteni u Laleli delu, primetićete veliki broj restorana, a moj savet je da nađete lokalne u ulici Gazi Mustafa Kemal Paša, u blizini Delta Hotela.

U blizini Sultan Ahmetove Džamije (Plava Džamija) se nalazi Turkart Terrace Restoran – predivno mesto sa fantastičnim pogledom na Aja Sofiju, Plavu Džamiju i Bosfor. Atmosfera je prijatna, hrana preukusna i osoblje ljubazno.

Restoran Selvi – kod Taksim trga, lokalna hrana i niske cene.

Gde kupovati?

Kako turističke agencije dozvoljavaju jedan kofer po putniku, ne postoji mogućnost da se natovarite i da vratite 1+ kofer kući. Zato vam odmah savetujem da pametno kupujete ili da ponesete poluprazan kofer.

Grand Bazar nije najpovoljniji. Naravno, svugde se treba cenkati. I čak i onda kada izgleda da vam nipošto neće prodati po ceni koju ste zacrtali i kada krenete dalje, vratiće vas i prodati vam to što želite. Samo vodite računa da ih ne uvredite i da ne budete previše bezobrazni prilikom cenkanja.

Što se tiče kožnih stvari, verovatno ste čuli ili negde pročitali za robnu kuću Morava, koja se nalazi preko puta Bajazitove džamije, Ordu ulica (Ordu Caddesi), u neposrednoj blizini Sultanahmeta. Vrlo verovatno ćete naići i na prodavca koji priča srpski. Cenu jakne možete spustiti i na 50 evra. Nemojte da vas ovako niska cena iznenadi, pošto kvalitet i nije za pohvalu.

U okolini Grand Bazara i dalje prema Galata mostu ima mnoštvo radnji i uličnih prodavaca gde možete kupiti šta god poželite za male pare, ukoliko se dobro iscenjkate.  

kafa

Za ljubitelje kafe posebno bitna stvar  – savršenu kafu možete kupiti nedaleko od Bazara začina, u ulici Tahmis Sokak No. 66. Uvek je gužva. Ne može da se poredi sa kafom koju pijemo kod nas. U limenoj kozervi je možete kupiti u bilo kojem marketu. U kaficu na vrhu Galata kule mozete popiti ovu kafu.

Pored starog dela grada, u novijem delu Evropske strane imate Istiklal ulicu koja je puna dobro poznatih radnji. Cene su dosta pristupačnije, stoga se svi rado iz Istanbula vraćamo sa mnoštvo stvari.

Na kraju, mogu da vam kažem da je Istanbul grad koji ima neku posebnu energiju i da ćete nakon jednog odlaska, sigurno poželeti da se vratite.

Nadam se da ste ovaj tekst našli korisnim i da vas je inspirisao da putujete!

Do naredne destinacije! 

Mogluni

Pratite me i na društvenim mrežama:
Pratite me
Follow by Email
RSS