Mogluni Putuje

Izleti sa ostrva Evia – saveti i cene

Evia je ostrvo sa kog mnogi odlaze prezadovoljni, a neki mu se čak i vraćaju. Pored prirode koja predstavlja nepresušan izvor relaksacije, izleti sa ostrva Evia mogu učiniti vaše letovanje još zanimljivijim. Naše agencije uglavnom nude aranžmane za mesto Pefki na ovom ostrvu. Duž šetališta u Pefkiju naići ćete na par agencija koje nude izlete. U zavisnosti od agencije za koju se odlučite, variraju i same cene izleta. Ja sam izabrao agenciju sa kojom sam i otisao na letovanje jer je to meni, u tom trenutku, bilo najjednostavnije.

Izlet na ostrvo Skijatos

Cena: 10-15€

Na šta prvo pomislite kada čujete za ovo ostrvo? Ja na kristalno čisto more boje akvamarina, zlatnu boju peska i miris borovih šuma. Skijatos je jedno je od najpopularnijih ostrva, kako među mladima tako i porodicama sa decom. Do Skijatosa je potrebno oko sat i po vremena vožnje brodom. Atmosfera koja je vladala na brodu je neopisiva! Grčka muzika, igra, užičko kolo i smeh, nešto je što do tad nisam doživeo!

U okviru izleta ćete posetiti glavni grad Skijatos i čuvenu plažu Kukunaries.

Grad Skijatos ima neopisivo dobru vibraciju. Svaka ulica odiše tradicionalnim grčkim šarmom gde dominiraju kuće ofarbane u belu boju sa plavim prozorskim oknima. Duž glavne trgovačke ulice ćete naići na mnoštvo prodavnica, miris kožne obuće i torbi koji dopire sa leve i desne strane, suvenirnice, restorani, kafići. Za svakoga po nešto! Vodiči će vas uputiti gde možete jeftinije jesti, jer su cene u Skijatosu više nego u Pefkiju. Ono što sam uočio jeste da naši vodiči imaju dil sa ponekim tavernama. Npr. vrlo verovatno će vas uputiti na tavernu Time Out, gde suvlaki košta između 2 i 4€.

Plaža Kukunaries (u prevodu „šišarka“) važi za pravi mali raj na Skijatosu. Prepuna je turista zbog tirkizno plavog mora, zlatne boje peska i borove šume koja je okružuje i pruža hladovinu onima koji ne žele da plate ležaljku i suncobran oko 10tak evra. Na plaži se nalazi mnoštvo barova, atrakcija na vodi, a muzika dopire sa svih strana. Prilaz moru je odličan za decu, voda je plitka i topla, tako da će savršeno odgovarati onima koji nisu ljubitelji hladnijeg mora.

Izlet u Atinu

Cena: 30-35€

Pri dolasku u prestonicu Grčke, sledi panoramski obilazak. Usput ćete pokupiti lokalnog vodiča koji će, na veoma nespretnom srpskom jeziku, pokušati da vam dočara nekadašnji život u ovom gradu. Izaći ćete podno Akropolja i prošetati se do vidikovca sa kog se prostire nepregledan pogled na ovaj velelepni grad i sam Akropolj. Od trenutka kada stignete na vidikovac, počinje vaše slobodno vreme. Ukoliko želite, možete poći sa vodičem do ulica koje su pune restorana, prodavnica kože, suvenirnica ili butika. Sve one vode do grčkog parlamenta gde ćete se na kraju sastati sa grupom. Ko bude želeo, na mesto sastanka može doći i ranije kako bi prisustvovao smeni straže Evzona.

Izleti sa ostrva Evia, Atina, pogled sa vidikovca
Pogled sa vidikovca

Istina je da par sati provedenih u Atini nije dovoljno za obilazak svih znamenitosti. Ukoliko želite da se popnete na Akropolj, moraćete da izdvojite oko 20tak evra i da čekate u redu bar sat-dva. Međutim, preko puta Akropolja možete otići u Akropoljski muzej (ulaznica 10€ u letnjoj sezoni) gde su izložena brojna remek dela drevne grčke civilizacije.

Kao jedan od najstarijih svetskih gradova, Atina zaista ima mnogo za ponuditi. Međutim, kada se na sve doda 50+ stepeni u hladu (subjektivan osećaj), treba je zaobići leti. Jedino što pamtim sa izleta jeste topljenje po užarenom pločniku ovog grada i pogled na zalazak sunca sa trajekta. Da opet biram, poslušao bih prijatelje i odlučio se za Atinu neki drugi put, s proleća ili jeseni.

Vulkanska ostrva Lihadonisia – grčki Sejšeli

Cena: 15-25€

Izleti sa ostrva Evia, Vulkanska ostrva Lihadonisia
Vulkanska ostrva Lihadonisia

Obilazak „grčkih Sejšela“  ne treba da propustite! More je kristalno čisto, plažu okružuje vulkansko kamenje, a možete naleteti i na porodicu foka. U okviru izleta je organizovan ručak, a na meniju imate pileće ili svinjske ražnjiće sa pomfritom i salatom. Uz ručak, koji vam je serviran na plastičnim tanjirima, sa plastičnim viljuškama i noževima, dobićete i piće u plastičnim čašama. Moj savet vam je da ponesete i flašu vode, jer vam tamo niko neće dolivati ispijene čaše.

Izlet do Banje Edipsos

Kako je bogata prirodnim termalnim izvorima, na listi zainteresovanih se nalazi veliki broj starijih posetilaca. Temperatura vode dostiže 70 stepeni i izvire iz kamena na obali mora. Gradska plaža je uska i da biste našli svoje mesto pod suncem, potrebno je da budete na plaži već u 8h. Nije šala! Od Pefkija se nalazi na pedesetak kilometara, a do nje se može doći i gradskim prevozom. Poznato je da su u njoj boravili kralj Petar I Karađorđević, Marija Kalas, Greta Garbo, Čerčil, Merilin Monro i mnogi drugi.

U okviru ovog izleta se obilazi i manastir Svetog Jovana Rusa u mestu Prokopi.

Pored navedenih, agencije organizuju izlete do plaža Eliniki i Vasiliki, ostrva Skopelos i Alonisos. Skopelos je verovatno mnogima poznat kao destinacija na kojem je sniman film „Mamma Mia“.

Grčka važi za omiljenu destinaciju naših turista. I to sa razlogom! Posetite Pefki, na ostrvu Evia i uverite se u lepotu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj ljudi.

Napomena: Od Pefkija nemojte da očekujete žurke i izlaske jer je ovo pre svega mesto za odmor i relaksaciju.

Nadam se da ste ovaj tekst našli korisnim!

Do naredne destinacije! 

Mogluni

Pratite me i na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite me
Follow by Email
RSS